Hijaben har länge varit ett omdiskuterat plagg i Sverige och många andra länder. Idag ser alltfler svenskar på plagget med positiva ögon, och hijaben har blivit en modedetalj att räkna med. Vad många inte känner till är att den alltmer trendiga slöjan har en lång och brokig historia som skiljer sig mycket från land till land.
I dagens moderna Sverige är det vanligt att se kvinnor bära hijab till arbetet såväl som till festen. Plagget görs numera i alla material, från bomull och viskos till siden, och kommer i alla tänkbara färger och mönster. Det har dessutom blivit omåttligt populärt med accessoarer till hijaben, och många modemedvetna kvinnor handlar matchande ärmar och munskydd till sina slöjor. De senaste årens kamp för en ökad förståelse för alla hijabbärare ser ut att ha burit frukt, och alltfler icke-religiösa upptäcker det positiva med det påklädda modet.
Ett uttryck för tillhörighet
Hör du någon tala om plagget hijab så syftar han/hon troligtvis på den sjal som muslimska kvinnor använder för att täcka håret och halsen. I Koranen används dock inte termen hijab om kläder, utan beskriver istället ett förhänge vars syfte var att skapa avskildhet mellan manliga muslimer och profeten Muhammeds hustrur. Det skulle dröja länge innan troende muslimer började använda ordet hijab om en specifik klädsel. Egentligen betyder ordet ”skilja av”, ”barriär” eller ”förhänge” och refererar till den moraliska gränsen mellan Gud och människan. Enligt Islam finns det vissa delar av kroppen som inte bör blottas, och dit hör bland annat kvinnors hår. Många muslimska uttolkare menar dock att Koranen aldrig kräver att muslimska kvinnor bär slöja. Däremot har huvudbonader uttryckt tillhörighet och status i de flesta tider och kulturer.
En tradition med rötter i flera kulturer
Hijaben är idag starkt förknippad med Islam, men traditionen att täcka håret har sina rötter i bland annat kristen, judisk, romersk, antik grekisk, mykensk och assyrisk kultur. Under många tidsepoker har huvudbonader använts för att markera att en kvinna är upptagen. Assyrien och antikens Grekland är två av många kulturer där gifta kvinnor alltid bar slöja utomhus medan prostituerade, prästinnor och slavinnor förbjöds att använda slöja. Det är inte mer än hundra år sedan som den svenska landsbygdens kvinnor bar huvudduk för att visa att de var dygdiga och ärbara. Än idag täcker kristna nunnor och ortodoxa judinnor sitt hår av samma skäl. I det moderna samhället använder många kvinnor hijaben för att uttrycka könstillhörighet, klasstillhörighet och modemedvetenhet. Hijaben ses dessutom av många som ett avståndstagande från den sexualiserade och kommersialiserande kultur som präglar vår tid.
Olika typer av slöjor inom Islam
- Hijab. Täcker hår, hals och axlar.
- Chador. Täcker hela kroppen utom händer, fötter och ansikte. Vanligtvis svart.
- Burka. Täcker både hela kroppen inklusive ögonen. Vanligtvis blå. Bärs av kvinnor i Oman, Saudiarabien och Afghanistan.
- Niqab. Täcker allt utom ögonen. Vanligtvis svart.
- Abaya. Ytterplagg som täcker allt utom händer, fötter och ansikte. Vanligtvis svart.
- Burkini. Baddräkt som möjliggör simning men ändå täcker allt utom händer, fötter och ansikte.
- Samtliga förekommer i många olika färger.